Ljesar: Air Montenegro ostavljamo sa dobiti od 2,7 miliona

Bez autora
Nov 27 2023

Dosadašnji Odbor direktora Air Montenegra, prema riječma predsjednika Petra Ljesara, kompaniju prepušta sa pozitivnim saldom od devet miliona eura na računima i ostvarenoj neto dobiti od 2,7 miliona eura.

Kako je saopštio, samo u ovoj godini, sa svega 125 zaposlenih, Air Montenegro je prevezao 450 hiljada putnika i ostvario pozitivan rezultat u iznosu od pet miliona. Ljesar navodi da ovaj rezultat predstavlja prvi pozitivan finansijski ishod zabilježen u crnogorskoj avijaciji u posljednjih petnaest godina.

Vlada je u četvrtak smijenila članove Savjeta ACV i Odbora direktora nacionalne avio-kompanije To Montenegro. Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović kazao je da su raspisani konkursi za izbor dva člana u tim tijelima. Predsjednik Odbora ToMontenegra bio je Pavle Ljesar, a članovi Orhan Hodžić, Suad Đelović, Mersad Mujević i Danilo Marković.

"U proteklom trogodišnjem periodu, odnosno od samog osnivanja kompanije Air Montenegro, bila mi je izuzetna čast biti dio Odbora direktora nacionalnog avioprevoznika. Bio sam dio osnivanja i uspješnog pokretanja letova nacionalne aviokompanije u rekordnom roku od samo tri mjeseca, u periodu pandemije koronavirusa i nezapamćene globalne krize”, navodi Ljesar u saopštenju.

Ističe da je nacionalna aviokompanija zabilježila istorijske rezultate u odnosu na raspoložive kapacitete i svega dva aviona u svom posjedu.

“Samo u ovoj godini do sada Air Montenegro je prevezao 450 hiljada putnika i ostvario pozitivan rezultat u iznosu od pet miliona eura (EBITD), sa svega 125 zaposlenih. Ovaj rezultat predstavlja prvi pozitivan finansijski ishod zabilježen u crnogorskoj avijaciji u poslednjih petnaest godina”, naveo je Ljesar.

Ističe da je uspjeh rezultat domaćinskog načina vođenja kompanije, optimalnog modela poslovanja i zajedničkih napora svih operativnih i stručnih timova.

“Kompaniju prepuštamo sa pozitivnim saldom od devet miliona eura na računima i ostvarenoj neto dobiti od 2,7 miliona eura. Sproveli smo i pripreme za sledeću godinu, uključujući obezbjeđivanje IATA koda 4O, koji istovremeno predstavlja registracioni kod Crne Gore, kao i izradu investiciono-razvojnog plana do 2028. Godine”, kaže Ljesar.

Takođe, ističe da kompanija ulazi u 2024. godinu sa kompletno završenim tenderima za nabavku adekvatnog PSS sistema, definisanim rasporedom letenja i zaključenim ugovorima za hangar Montenegro Airlinesa, kao i ugovorima za dva vazduhoplova za ljeto 2024, sa uštedom od pola miliona eura u odnosu na 2023. godinu.

“Sveobuhvatna obuka kompletnog letačkog i kabinskog osoblja za predstojeći period, kao i postavljanje mnogih drugih osnova i principa poslovanja kompanije, dodatno su unaprijedili model poslovanja”, kazao je on.

Navodi da je otvorena lepeza novih mogućnosti pred Evropskom komisijom i Agencijom za zaštitu konkurencije, omogućavajući da, ukoliko se razvoj u narednim godinama nastavi započetim tempom, uspjeh bude zagarantovan.

“Bila mi je čast biti dio ovog menadžmenta i kolektiva. Svoj put nastaviću u struci i avijaciji kao instruktor pilota, sa nadom u još svjetliju i bolju budućnost naše nacionalne aviokompanije. Zahvaljujem se svim partnerima, saradnicima i putnicima, kao i zaposlenima Air Montenegra bez čije predanosti postizanje prethodno pomenutih rezultata ne bi bilo moguće, a budućem Odboru želim uspješnost u radu”, poručio je Ljesar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik